Páratlan Pilinszky

Páratlan Pilinszky

Pilinszky János nyelvezete

2022. január 27. - Tenger alatt járók

Pilinszky János a 20. század kiemelkedő költőalakja, aki nehéz, de annál különlegesebb nyelvezettel és költészettel rendelkezett.

A hagyományoktól és a vallásos formától sok esetben eltérő stílusa modern és újszerűnek ígérkezett, öntörvényűség jellemezte. A lírai műnem jellemzőinek minimalizálása ellenére, teljes élményt biztosít az olvasó számára. 
Többször említi műveiben viszonyát a valláshoz és katolikusságát. Sok ellentmondást figyelhetünk meg irodalmi művei olvasása közben, de ezektől válnak igazán különlegessé munkái. Az 1940-es években, a Hadifogságban szerzett tapasztalatai és élményeit nyomon követhetjük és fellelhetjük műveiben, hiszen nagy hatással volt a költő életére és költészetére. 
Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy Pilinszky János kiemelkedő költészete a magyar irodalomban maradandót alkotott.
pilinszky.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://paratlanpilinszky.blog.hu/api/trackback/id/tr8216836572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása